Na Gozdarskem inštitutu Slovenije bo 27. in 28. marca 2024 potekal seminar gozdne pedagogike, ki ga bomo organizirali v okviru Erasmus+ projekta »U šumi kao u učionici« oz. »V gozdu kot v učilnici«. Dogodka se bodo udeležili projektni partnerji ter zaposleni vzgojno-izobraževalnih ustanov Slovenije, in sicer, učitelji ter vzgojitelji iz Mreže gozdnih vrtcev in osnovnih šol, ki v svoj program že vključujejo gozdno pedagogiko ali pedagoško delo v gozdu, ter tisti, ki jih to zanima. V tej mreži je trenutno povezanih 136 izobraževalnih ustanov iz Slovenije in zamejstva. Namen dogodka je širjenje dobre prakse in prenos na projektne partnerje s Hrvaške, ki nameravajo gozdno pedagogiko vključevati v svoje programe.

Prvi dan bomo izmenjali izkušnje in dobre prakse s področja gozdne pedagogike in okoljske vzgoje. V popoldanskem delu bo Zavod za gozdove Slovenije predstavil izkušnje pri delu z otroki in odraslimi, saj pri svojem delu že leta uporablja metode iz gozdne pedagogike. Po teoretičnem delu bomo izpeljali delavnico izobraževanja pedagogov na prostem, ki bo temeljila na metodologiji tekočega učenja Josepha Cornella.

Drugi dan seminarja bomo obiskali osnovno šolo Valentina Vodnika, kjer bodo učitelji prikazali njihovo delovanje na področju gozdne pedagogike in prikazali praktično izvedbo pouka v naravi. Obiskali bomo tudi vrtec Najdihojca, kjer bomo opazovali kako vzgojitelji s svojimi malčki preživijo čas v gozdu. Sledil bo izobraževalni pohod po Rožniku z vodičem s Krajinskega parka Tivoli, Rožnik, Šišenski hrib. Zaključek obeh dni pa bomo z ekipo projektnih partnerjev namenili snovanju strukture za e-priročnik, ki bo eden izmed rezultatov projekta.

Veselimo se izmenjave izkušenj, ki bodo še okrepile sodelovanje in področje gozdne pedagogike v Sloveniji in na Hrvaškem.