na glavno vsebino

Publikacija Stanje in spremembe slovenskih gozdov med letoma 2000 in 2018 – rezultati velikoprostorskega monitoringa gozdov in gozdnih ekosistemov

 

Monitoring gozdov in gozdnih ekosistemov (MGGE) je je bil prvič izveden leta 2000 in do sedaj ponovljen še trikrat (2007, 2012, 2018). Meritve so bile izvedene na več kot 700 permanentnih vzorčnih ploskvah, sistematično razporejenih na vzorčni mreži 4 x 4 km po celi Sloveniji. Ocenjenih in izmerjenih je bilo več kot 23.000 dreves. Publikacija prinaša podatke o stanju in spremembah lesne zaloge merskega drevja, lesne zaloge podmerskega drevja, prirastka, poseka, mortalitete, količine odmrle biomase, zalog ogljika v lesni biomasi,… Velikoprostorske gozdne inventure zagotavljajo kakovostne informacije za sprejemanje odločitev glede gospodarjenja z gozdovi zaradi prilagajanja na podnebne spremembe in vzpostavljanje čim večje “odpornosti” gozdov.

Vabljeni k ogledu!

Ogled Publikacije Stanje in spremembe slovenskih gozdov med letoma 2000 in 2018 – rezultati velikoprostorskega monitoringa gozdov in gozdnih ekosistemov.

Alpine cultural heritage and natural hazards: where do we stand?

"Review and survey – framework analysis on Alpine cultural identity and natural hazards."

For sure, the prevention to cope with natural hazards would be the best way to protect people, houses and cultural heritage, but effective preparation to face emergencies, lead-time procedures, salvaging and rescue activities are crucial as well, when dealing with a list of assets that risk being lost forever or heavily damaged by disasters. As shown in several regional assessments, even though cultural heritage in the Alps is subject to general local protection, the specific safeguard from natural hazards during the emergency and recovery phases still lacks proper regulatory settings, operational abilities and widely-shared knowledge of the socio-economic value embodied into assets at stake. On the other hand, as it will be underlined in the following chapters, there are natural hazards which are more likely to happen in the Alps than in other areas of the Regions belonging to the Alpine Space.

Deliverable: D.T1.1.1 of project CHEERS.

READ HERE!

Poročilo o stanju gozdov 2021

Gozdarski inštitut Slovenije na različnih organizacijskih ravneh vsako leto izvaja popise drevesne in pritalne vegetacije, sledi spremembam zdravstvenega stanja dreves, popisuje poškodbe vegetacije zaradi ozona ter meri zračne usedline v in izven gozdov. 

Vabljeni k ogledu izsledkov popisov lanskega leta!

Ogled Poročila o stanju gozdov 2021.

SHIFT + A

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Gozdarski inštitut Slovenije