Izzivi gozdne tehnike 2016
Nahajamo se v času reorganizacije gozdarstva v Sloveniji. Ta bo imela različen vpliv na izvajanje del v gozdovih, vplivala bo na gozdarska podjetja, na lastnike gozdov in posredno tudi na trg z lesom.
Raziskovalci Gozdarskega inštituta Slovenije, Oddelka za gozdno tehniko in ekonomiko, spremljamo razmere, analiziramo stanje in raziskujemo oziroma želimo raziskovati teme, ki so aktualne za različne deležnike v gozdno-lesnih vrednostnih verigah. Naše raziskave smo nazadnje predstavili septembra 2014, danes pa vas ponovno vabimo na predstavitev aktualnih tem iz našega področja dela.
Izzive gozdne tehnike smo razdelili v dva sklopa:
1. STROŠKI GOZDARSKIH DEL IN SPREMLJANJE TRGA LESA IN STORITEV
2. PROIZVODNJA LESNIH GORIV TER ZAGOTAVLJANJE NJIHOVE KAKOVOSTI
Posvet bo potekal predvidoma od 9:00 in se zaključil s prigrizkom ob 13:00.
Posvet je za vse brezplačen.
Zaradi organizacijskih zadev prosimo za predhodno prijavo (rok za prijavo je 15.3.2016).
Dodatne informacije so na voljo pri Darji Kocjan (darja.kocjan@gozdis.si), tel: 01 200 7822.
pdfIzzivi_Gozdne_tehnike_program_in_prijavnica (.pdf 483KB)
Podrobnejši program
- 9:00 Slavnostna otvoritev posveta,
Miha Marenče (državni sekretar na MKGP), dr. Primož Simončič (direktor inštituta) - 9:30 Izzivi gozdno lesnega sektorja, mag. M. Piškur
STROŠKI GOZDARSKIH DEL IN SPREMLJANJE TRGA LESA IN STORITEV
- 9:45 Vizualizacija proizvodnih verig in stroški – WoodChainManager, M. Triplat
- 10:15 Novi pristopi pri ugotavljanju stroškov gozdarskih storitev - primer gozdarskih traktorskih polprikolic, dr. R. Robek, J. Klun, mag. M. Piškur, prof. dr. B. Košir
- 11:00 Odmor za kavo
PROIZVODNJA LESNIH GORIV TER ZAGOTAVLJANJE NJIHOVE KAKOVOSTI
- 11:30 Proizvodnja sekancev v Sloveniji, dr. N. Krajnc
- 11:45 Sistem zagotavljanja in kontrole kakovosti pelet in sekancev – S4Q, dr. P. Prislan
- 12:00 Odprte dileme: Sistem spremljanja cen lesnih goriv in predlog sistema spremljanja trga storitev v gozdarstvu. Je sistem bonitiranja izvajalcev del v gozdovih potreben?
- 12:30 Oblikovanje zaključkov in pogostitev udeležencev
Objavil: Iztok Sinjur