V torek, 28.9.2021, so se v predavalnici Janeza Hribarja na Biotehniški fakulteti odvili že 37. Gozdarski študijski dnevi, ki jih je organiziral Oddelek za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Biotehniške fakultete v Ljubljani. Tokratna tema predavanj so bile tujerodne drevesne vrste (TDV). V Sloveniji TDV predstavljajo približno 1 % v skupni lesni zalogi. Podnebne spremembe bi lahko v prihodnosti povzročile, da se bodo TDV razširile, kar prinaša spremembe na okolje. Pri vnosu TDV je potrebna previdnost, saj lahko negativno vplivajo na okolje in postanejo invazivne. Na znanstvenem srečanju so strokovnjaki iz področja gozdarstva, lesarstva, ekologije in varstva narave predstavili dobre in slabe izkušnje pri upravljanju s TDV ter izpostavili potenciale in grožnje, ki jih prinašajo.

Iz različnih zornih kotov so bile predstavljene izkušnje z ameriško duglazijo v Nemčiji (Heinrich Spiecker), perspektiva tujerodnih drevesnih vrst v Sloveniji in Evropi (Robert Brus), naravovarstveni pogled na TDV (Sonja Rozman in Denis Žitnik), botanični pogled na TDV (Nejc Jogan), analiza razširjenosti ameriške duglazije v Sloveniji (Aleksander Marinšek in sod.), gojenje duglazije in tujerodnih iglavcev v Sloveniji in tujini (Jurij Diaci in sod.), ekologija in gojenje rdečega hrasta ter robinije v Sloveniji (Dušan Roženberger in sod.), biotska tveganja pri vnosu TDV v slovenske gozdove (Andreja Kavčič in sod.), tehnološke lastnosti lesa TDV (Aleš Straže in sod.), raba lesa TDV na prostem (Miha Humar in sod.), TDV v semenarski in drevesničarski zakonodaji in praksi (Hojka Kraigher in sod.), TDV v slovenskih poskusih in nasadih (Kristjan Jarni in sod.), splošni koncepti trajnostnega upravljanja s TDV v alpskem prostoru (Aleksander Marinšek) in načrtovanje upravljanja TDV v gozdarski praksi (Andrej Breznikar in sod.).

Pestra udeležba pristojnih strokovnjakov in druge zainteresirane javnosti je potrdila aktualnost in pomembnost tematike TDV. Po predavanjih je mnenje o TDV in izzive pri gospodarjenju s TDV v praksi izpostavil še lastnik gozdov.