Leta 2012 je Organizacija Združenih narodov za kmetijstvo in prehrano (FAO) razglasila 21. marec za Mednarodni dan gozdov z namenom promocije gozdov in ozaveščanja o pomenu in nujnosti trajnostne rabe vseh vrst gozdov. Letos poteka na temo trajnostne proizvodnje in potrošnje gozdnih virov pod geslom »Izberi trajnostno pridobljen les za ljudi in planet!«.

Trajnostno gospodarjenje z gozdovi in ​​njihova uporaba, sta ključnega pomena za boj proti podnebnim spremembam, kar bo prispevalo k blaginji sedanjih in prihodnjih generacij. Gozdovi imajo tudi ključno vlogo pri zmanjševanju revščine in pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja. Kljub neprecenljivim ekološkim, gospodarskim, socialnim in zdravstvenim koristim se krčenje gozdov po vsem svetu nadaljuje z zaskrbljujočo hitrostjo.

Les pomaga zagotoviti hrano, mnogim gospodinjstvom po svetu zagotavlja čisto vodo brez bakterij, omogoča izdelavo nešteto pohištva in pripomočkov, nadomešča škodljive materiale kot je plastika, ustvarja nova vlakna za naša oblačila in z moderno tehnologijo postaja del področij medicine in celo astronomije. Ko z gozdovi gospodarimo trajnostno, postane les obnovljiv vir energije.

Na ta dan po Sloveniji poteka več aktivnosti. Več o dnevu si lahko preberete na podstrani Zavoda za gozdove Slovenije in na uradni spletni strani Združenih narodov .

Uradni video ZN ob Mednarodnem dnevu gozdov 2022