Preteklo sredo, 30.9.2020, je Razvojna agencija Sora v sodelovanju z Zavodom RS za ohranjanje narave in s partnerji projekta ALPTREES - Gozdarskim inštitutom Slovenije in Mestno občino Maribor, organizirala delavnico o trajnostni rabi in upravljanju s tujerodnimi drevesnimi vrstami. Skoraj 50 ljudi z različnih sektorjev in institucij se je zbralo v Škofji Loki, kjer so razpravljali o tujerodnih drevesnih vrstah (TDV). Glavni cilj delavnice je bil deliti znanje in izkušnje o tujerodnih drevesnih vrstami v gozdovih in v urbanih območjih.


Slika 1: Deležniki in predstavniki institucij na nacionalni delavnici (foto: A. Alagić)

Delavnico so s pozdravnimi nagovori otvorili Gašper Kleč (direktor Razvojne agencije Sora), Katharina Lapin (vodja projekta Alptrees, BFW Dunaj), Aleksander Marinšek (vodja projekta Alptrees na Gozdarskem inštitutu Slovenije) in Teo Hrvoje Oršanič (direktor Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave).


Slika 2: Aleksander Marinšek (vodja projekta Alptrees na GIS) in Katharina Lapin (vodja projekta Alptrees, BFW Dunaj) preko video klica (foto: A. Alagić)

O TDV so nam uvodoma predavali strokovnjaki iz različnih institucij. Tina Trampuš (Zavod RS za ohranjanje narave) je predstavila različne poglede na TDV, Robert Brus (Biotehniška fakulteta, Oddelek za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire) je govoril o TDV in potencialnih priložnostih za slovenske gozdove z vidika klimatskih sprememb. Sonja Rozman (Zavod RS za varstvo narave), ki je bila tudi moderatorka delavnice,  je predstavila naravovarstveni pogled na tujerodne drevesne vrste. Lena Marion (podjetje Tisa d.o.o.) in Maks Merela (Biotehniška fakulteta, Oddelek za lesarstvo in lesno tehnologijo) sta razpravljala o uporabnosti invazivnih tujerodnih drevesnih vrst iz urbanega okolja.


Slika 3: Delavnica je potekala v 3 skupinah (foto: A. Simčič)

Po predstavitvah so udeleženci v skupinah razpravljali o koristih, tveganjih in izkušnjah pri uporabi TDV. Med delavnico so bili udeleženci povabljeni na različne interaktivne dejavnosti (kot npr. koliko TDV poznamo, kakšno je vaše mnenje o TDV).


Slika 4: Udeleženci so označili, kam bi sadili določene TDV (foto: A. Alagić)


Slika 5: Pogled na Škofjo Loko in Kamniško-Savinjske Alpe med odmorom (foto: A. Simčič)