Generalna skupščina združenih narodov je leto 2020 proglasila za Mednarodno leto zdravja rastlin. Čeprav je promoviranje mednarodnega leta v nekaterih aktivnostih za javnost zaradi razmer z novim koronavirusom močno okrnjeno, je Evropska in mediteranska organizacija za varstvo rastlin (EPPO) izbrala zanimiv pristop za promocijo.
Po svetu je na organizacije, ki se ukvarjajo z zdravjem rastlin, EPPO že konec leta 2019 razposlala 50 plišastih žuželk poimenovanih »Beastie the Bug«. Vsaka izmed njih predstavlja škodljive tujerodne žuželke, ki močno ogrožajo zdravje rastlin po vsem svetu, hkrati pa s potovanji s pomočjo človeka kažejo na hitrost in razdaljo širjenja teh škodljivih vrst po planetu. Vsaka izmed maskot ima tudi svojo oznako, ob njenem opažanju pa s fotografijo, lokacijo in sporočeno oznako vsakdo lahko doda točko na zemljevid njenega potovanja po svetu. Tem lahko v živo sledimo na spletni strani: https://beastiebug.eppo.int/map_flow. Kampanja z rednim objavljanjem slik s plišastim »zverinskim« hroščkom in vseh zgodb povezanih z zdravjem rastlin po svetu poteka tudi na Twitter profilu »Beastie the Bug«.

 

Zelenega, rastlin-lačnega škodljivca smo zasledili tudi v slovenskih gozdovih – ujel se je na past za tujerodne podlubnike. Za nadaljnje analize smo ga odpeljali v Laboratorij za varstvo gozdov na Gozdarski inštitut Slovenije. Pri nas se je med drugim udeležil različnih dogodkov, npr. strokovnega posveta o invazivnih tujerodnih vrstah v Državnem svetu RS (projekt LIFE ARTEMIS) in terenske simulacije ukrepanja ob prihodu karantenskega škodljivega organizma jesenovega krasnika (projekt CRP »Razvoj organizacijske in tehnične podpore za učinkovito ukrepanje ob izbruhih gozdu škodljivih organizmov). Kaj vse se je hroščku z oznako #56 še pripetilo, lahko vidite tu: https://beastiebug.eppo.int/bug/56.

 

Z deljenjem njegove zgodbe tudi na Gozdarskem inštitutu Slovenije poudarjamo pomen ohranjanja zdravih rastlin in gozdov na ekosistemskem in družbenem nivoju ter izpostavljamo pomen zdravstvenega varstva rastlin ter ukrepov in mehanizmov, s katerimi kot država članica EU preprečujemo vnose in razširjanje rastlinskih bolezni in škodljivcev.

Varujmo rastline, naš vir življenja!

Zapisal: Simon Zidar
Fotografije: Oddelek za varstvo gozdov, GIS