Drugi mednarodni Dan očarljivih rastlin ali v izvirniku Fascination of Plants Day se je odvijal pod okriljem evropske organizacije za raziskave rastlin EPSO (European Plant Science Organisation). Cilj pobude je rastline in znanosti, ki jih preučujejo, približati čim širši javnosti, da se bo čim več ljudi po vsem svetu zavedalo pomena znanosti o rastlinah za kmetijstvo, trajnostno proizvodnjo hrane, vrtnarstvo, gozdarstvo in za proizvodnjo neživilskih izdelkov, kot so papir, les, kemikalije, energija in farmacevtski izdelki ter vloge rastlin pri ohranjanju okolja.

Gozdarski inštitut Slovenije je tudi letos aktivno sodeloval na prireditvi v Botaničnem vrtu v Ljubljani s predstavitvijo »Očarljiva drevesa (Praktični prikaz meritev različnih parametrov dreves)«, kjer smo predstavili gozd kot dinamičen, zanimiv, a pogosto premalo znan ekosistem, vključno z rastlinami, ki v njem uspevajo in ga tvorijo.

Poseben poudarek je bil na vlogi gozda pri kroženju vode v naravi in pomenu tal pri večsmernemu pretoku hranil in vode ter uspevanje številnih organizmov, vezanih na gozdna tla.

Predstavitev je bila namenjena predvsem šolam in družinam.
Več o vsebini predstavitev sodelujočih na povezavi:  http://www.plantslo.org/dan_rastlin/index.php; ter o programu razstavljavcev na povezavi: http://www.plantslo.org/pdf/program_dogodkov_2013.pdf

Posebna zahvala za vključenost v pripravo in izvedbo sodelovanja gre dr. Urši Vilhar, Mateju Ruplu in Katarini Flajšman, ki sta aktivno in bistveno prispevala k uspešni predstavitvi vsebin Gozdarskega inštituta Slovenije.

Fotografiji:http://www.deloindom.si/okrasne-rastline/18-maj-mednarodni-dan-ocarljivih-rastlin 


Dr. Tine Grebenc