20. junija smo z otvoritvijo razstave uradno zaključili stripovski natečaj Gozd in podnebne spremembe.

Natečaj je potekal v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE z namenom osveščanja mladih o pomenu gozdov in posledicah podnebnih sprememb nanj in na ljudi.  Zamisel o stripovskem natečaju je plod naše nekdanje sodelavke Saše Vochl, ki je bila v času prijave projekta prepričana, da je strip odličen medij s katerim lahko nagovorimo mlade. Saša je imela prav, saj je na natečaj prispelo 433 stripov iz 66 osnovnih in 19 srednjih šol. Naš namen je bil izvedeti kako mlade oči vidijo podnebne spremembe in kakšne ideje imajo pri reševanju oz. prilagajanju nanje.

V Galeriji Gozdarskega inštituta Slovenije smo razstavili vseh 9 najboljših stripov v kategoriji druge in tretje triade OŠ, srednje šole, stripe častne kategorije Gozdarstvo in druge najboljše stripe po oceni strokovne žirije, ki so jo zasedali Domen Finžgar, Neža Šivec, Boštjan Mali in Robert Krajnc. Dogodka so se udeležili avtorji razstavljenih stripov in stripov, ki so objavljeni v publikaciji stripov. Vrhunec programa je bila podelitev nagrad avtorjem najboljših izdelkov, prireditev pa so polepšali glasbeni utrinki učencev Glasbene šole Domžale. Dogodek je moderirala dr. Katarina Flajšman, nagrade pa sta izročila Domen Finžgar in Neža Šivec. Po dogodku je sledilo druženje v Galeriji in zunaj pred inštitutom ob prigrizku in hladni pijači.

Namen organizacije stripovskega natečaja je bil dosežen, saj je natečaj dosegel široko publiko. Veseli smo, da so mladi z nami delili svoje poglede na podnebne spremembe in prispevali izvirne ideje za zaščito in ohranjanje zdravih gozdov.

Razstavo stripov si lahko ogledate vsak delovni dan med 9.00 in 15.00 na Večni poti 2 v Ljubljani.

Vabljeni!