V četrtek in petek, 10. in 11. oktobra 2024, je na Gozdarskem inštitutu Slovenije potekalo uvodno srečanje našega novega mednarodnega projekta Soil:OurInvisibleAlly (2024-2027) v okviru programa Interreg Alpine Space. Projekt se osredotoča na varovanje tal kot ključnega naravnega vira, ki je pogosto spregledan, a nepogrešljiv za naše okolje.

Projekt vodi Gozdarski inštitut Slovenije pod vodstvom doc. dr. Primoža Simončiča, sodeluje pa še 11 projektnih partnerjev: Stiftung Kunst und Natur - Nantesbuch, Kmetijski inštitut Slovenije, Land Salzburg, Klimabündnis Tirol, INRAE, DISAFA UniTo, Landkreis Landsberg am Lech, Regione Valle d'Aosta, Naturland, Zavod za gozdove Slovenije in Parco delle Orobie Valtellinesi.

Prvi dan je bil namenjen predstavitvi projekta in naših partnerjev. Pozdravila nas je tudi direktorica GIS dr. Nike Krajnc, direktor Zavoda za gozdove Slovenije Gregor Danev in direktor KIS dr. Andrej Simončič. Popoldne smo se odpravili na ekskurzijo, kjer smo si kljub dežju ogledali gozdna območja v dolini Radovne in Krme, ki jih je lansko leto prizadel velik vetrolom in podrl kar 45.000 m³ drevja. Posebnosti območja nam je predstavil gozdar Andrej Gartner z OE Bled ZGS in Andrej Arih iz Triglavski narodni park / Triglav National Park.

Drugi dan je bil osredotočen na vsebinske razprave in načrte za prihodnje delo. Projektni partnerji smo se pogovorili o podrobnostih posameznih delovnih sklopov, pregledali časovnice in se uskladili glede prihodnjih srečanj.

V galeriji si oglejte nekaj utrinkov s sestanka in terena. Hvala vsem partnerjem za aktivno sodelovanje in podporo – skupaj bomo delali za trajnostno prihodnost naših tal!