Ob državniškem obisku predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar v Mongoliji so potekale tudi aktivnosti na področju gozdarstva v katere sta bila aktivno vključena predstavnika Gozdarskega instituta Slovenije in Zavoda za gozdove Slovenije, dr. Nike Krajnc in dr. Aleš Poljanec. Glavni namen obiska je bil podpis memoranduma o sodelovanju na področju gozdarstva med Agencijo za gozdove Mongolije, Gozdarskim institutom Slovenije ter Zavodom za gozdove Slovenije.

Obisk pa je bil namenjen tudi izvedbi zadnjega izobraževanja gozdark v okviru projekta »Changing the image of forestry in Mongolija«, ki ga financira Ambasada RS v Pekingu v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči. Glavni namen projekta »Changing the image of forestry in Mongolija« je krepitev gozdarskega sektorja v Mongoliji z aktivno udeležbo gozdark pri uvajanju trajnostnega gospodarjenja z gozdovi v Mongoliji. V projekt je bilo vključenih že več kot 400 gozdark in gozdarjev iz različnih regij Mongolije. Gozdarski strokovnjaki iz Slovenije smo predstavili trajnostne vidike gospodarjenja z gozdovi, možnosti vključevanja žensk v aktivnejše gospodarjenje z gozdovi in sonaravne prakse obnove gozdov.

Poleg projektnih aktivnosti smo se udeležili tudi Svetovnega foruma žensk, kjer smo s predsednico Republike Slovenije dr. Natašo Pirc Musar predstavljali trajnostne prakse gospodarjenja z gozdovi na okrogli mizi »Involvement of local communities in reaching sustainable development agenda«.

Na uradnem sprejemu slovenske delegacije sta tako predsednik Mongolije Ukhnaa Khurelsukh, kot predsednica Republike Slovenije dr. Natašo Pirc Musar poudarila pomen prenosa trajnostnih praks gospodarjenja z gozdovi iz Sloveniji v Mongolijo. Mongolija namenja veliko pozornost gozdarstvu, saj namerava v naslednjih letih za program »3 bilion trees« nameniti 3 % BDP.

Trajnost, sonaravnost, večja vključenost žensk ter promocija gozdarstva so vsebine, ki bodo povezovale slovenske in mongolske gozdarke in gozdarje tudi v prihodnosti.