Življenjska nagrada Gozdarskega inštituta Slovenije je bila letos, 14. 12. 2023, podeljena dr. Dušanu Jurcu za njegovo delo na področju raziskav, diagnostike in strokovnega dela.

Dr. Dušan Jurc je s svojim širokim znanstvenim in strokovnim delom na področju več bioloških disciplin pomembno vplival na razvoj področja varstva in zdravja gozdov v Sloveniji in na Gozdarskem inštitutu Slovenije. Bil je bil dolgoletni vodja oddelka za varstvo gozdov na Gozdarskem inštitut Slovenije, kjer je postavil temelje za razvoj področja gozdne fitopatologije in entomologije.

Dr. Dušan Jurc je vodil, usmerjal in koordiniral znanstveno raziskovalni oddelek za varstvo gozdov skoraj 40 let. Vodil in usmerjal je Poročevalsko, prognostično-diagnostično službo za gozdove, vodil in opravljal je zdravstvene preglede gozdnih drevesnic. Vzpostavil je osrednjo diagnostično infrastrukturo za zdravje gozdov v Sloveniji - Laboratorij za varstvo gozdov, in ga umestil v mrežo diagnostičnih laboratorijev za škodljive organizme rastlin v Sloveniji.  Vzpostavil je Mikoteko in herbarij GIS. Vodil je številne raziskave in strokovne naloge, vezane na vse aktualne probleme s področja zdravja gozdov v Slovenije ter je kot prvi poročal o številnih novih najdbah gliv in žuželk v Sloveniji in tudi v Evropi. O vplivu, ki ga za slovenske gozdove predstavljajo tujerodne vrste, je ozaveščal strokovno in širšo javnost.

Iskreno čestitamo!