Na Gozdarskem inštitutu Slovenije smo pričeli z mednarodnim projektom Fem2forests: Innovative pathways for efficient involvement of girls and young women in the forestry sector / Inovativne poti za učinkovito vključevanje deklet in mladih žensk v gozdarski sektor. Projekt je sofinanciran v okviru programa Interreg Programme Danube Region. V projekt je vključenih 15 partnerjev iz 9 držav (Slovenija, Hrvaška, Avstrija, Nemčija, Bosna in Hercegovina, Srbija, Romunija, Češka, Ukrajina). Vodilni partner projekta je Gozdarski inštitut Slovenije, vodja projekta pa dr. Nike Krajnc.

Gozdarstvo in drugi z gozdarstvom povezani sektorji, se  soočajo s pomanjkanjem delovne sile, in tudi zanimanje za poklice v tem sektorju se zmanjšuje. Kljub temu pa je gozdarstvo prepoznano po ustvarjanju "zelenih delovnih mest", ki ne le prispevajo k ohranjanju gozdnih ekosistemov, ampak tudi zagotavljajo trajnostno proizvodnjo gozdnih lesnih sortimentov in nelesnih gozdnih proizvodov. Projekt Fem2forests gradi na temeljih predhodnega projekta Fem4Forest (DTP3-500), ki nam je dal vpogled v položaj žensk v gozdarskem sektorju v Podonavju in je tudi motivacija za nadaljnje delo z dekleti in ženskami v gozdarskem sektorju. Tako želimo s projektom prispevati h krepitvi gozdarskega sektorja na območju Podonavja na lokalnem, regionalnem in mednarodnem nivoju s pomočjo večjega vključevanja mladih žensk in deklet.

Cilji projekta Fem2forests so:

  1. Razviti inovativne poklicne poti za dekleta in mlade ženske,
  2. Okrepiti zmogljivost gozdarskih izobraževalnih ustanov z vključevanjem vidika enakosti spolov in
  3. Ustvariti ugodne pogoje za učinkovito vključevanje žensk na različnih ravneh v gozdarstvu in z gozdarstvom povezanih sektorjih.

Za dosego teh ciljev, koncept Fem2forests sledi interaktivnemu in inovativnemu modelu, ki vključuje različne akterje in zajema različne nivoje kariernih poti v gozdarstvu od zgodnjih faz usmerjanja do vodilnih položajev. Za prepoznavanje potreb in interesov deklet in mladih žensk v gozdarskem sektorju bodo uporabljene različne metode – delavnice, ankete, intervjuji in drugo. V projekt bodo vključene tudi izobraževalne ustanove, podjetja in organizacije ter drugi deležniki, da bi prispevali k spreminjanju zavedanja in ustvarjanju okvira za bolj raznoliko delovno silo, ki spodbuja trajnostni razvoj, še posebej na podeželju. S temi aktivnostmi želimo povečati delež mladih žensk v gozdarskem sektorju, za kar sta bistvenega pomena komunikacija in vključevanje ciljnih skupin od samega začetka projekta.

IZKAZNICA PROJEKTA:

  • Naslov: Inovativne poti za učinkovito vključevanje deklet in mladih žensk v gozdarski sektor - Innovative pathways for efficient involvement of girls and young women in the forestry sector
  • Akronim: Fem2forests
  • Začetek: 01.01.2024  Zaključek: 30.06.2026
  • Skupni proračun projekta: 1,6 milijona € (od tega 1,3 milijona € Interreg sredstev)
  • Partnerstvo: 15 partnerjev, iz 9 držav
  • Vodilni partner: Gozdarski inštitut Slovenije

 

Zapisali: Darja Stare in dr. Nike Krajnc