V okviru prvega dne delovnega obiska na Kitajskem se je državni sekretar mag. Podgoršek najprej srečal z namestnikom glavnega administratorja Državne uprave za gozdove Ljudske republike Kitajske (LRK) Peng Youdingom. S kitajskim sogovornikom sta v pogovorih poudarila, da imata državi v gozdarstvu odlične odnose, pri tem pa nista pozabila na pomembno usmerjevalno vlogo, ki jo ima Slovenija znotraj usmerjevalnega mehanizma 16+1 na področju gozdarstva. Sogovornika sta se strinjala, da tovrstno usklajevanje daje možnost skupnega znanstveno raziskovalnega sodelovanja in s tem razvoja inovacij za boljše sodelovanje v praksi, sposobnost integracij v učinkovitem obsegu znotraj namenskih delovnih skupin; ter omogoča sodelovanje s področja strokovnega znanja za nemoten prenos tehnologij in znanja iz Srednje in Vzhodne Evrope na Kitajsko ter obratno.

State Forestry Administration

Delegacija se je pogovarjala tudi o oktobrski mednarodni konferenci na Kitajskem, ki je namenjena raziskovalcem sodelujočih držav znotraj usklajevanega mehanizma 16+1. Na konferenci naj bi izpostavili pet osrednjih področij: novi izzivi v gozdarstvu; zaščita in ohranjanje gozdov pri prilagajanju na podnebne spremembe; spremljanje in ocenjevanje; sloga gozdov v biogospodarstvo (biogospodarstva, gozdno kmetijstvo / drevesni nasadi); Izobraževanje. Slovenija se bo intenzivno vključila v vsebinske in operativne priprave na konferenco.


Research Institute of Wood Industry (Chinese Academy of Forestry)


Prvič se je sestala tudi stalna delovna skupina za gozdarstvo med Slovenijo in LRK. Člani skupine so razpravljali o gozdarskih politikah, predelavi lesa in trženju ter trgovini z lesom in lesnimi proizvodi, o znanstveni, tehnološki in pedagoški dejavnost na področju gozdarstva, dotaknili pa so se tudi sodelovanja v gozdarstvu znotraj usklajevalnega mehanizma 16+1. 

Research Institute of Wood Industry (Chinese Academy of Forestry)

Slovenska delegacija je obiskala tudi Nacionalni gozdni park Peking Badaling, ki obsega skupno 4,4 hektarje, od tega 96% pokriva gozd, z najvišjim vrhom 1238 metrov nad morsko gladino, v katerem raste 539 vrst rastlin ter živi 158 vrst živali. 


Chinese Academy of Forestry                                                              
Foto: doc. dr. Primož Simončič