Ker je Slovenija koordinator mehanizma 16 + 1, v okviru katerega je potekala konferenca, je bila na tokratnem obisku na Kitajskem dobro zastopana z raziskovalci Gozdarskega inštituta Slovenije in Biotehniške fakultete. Janez Zafran, predstavnik MKGP s sektorja za gozdarstvo, je skupaj s poljskim in kitajskim kolegom v uvodnem nagovoru pozdravil sodelujoče z Albanije, Črne gore, Hrvaške, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Češke, Madžarske, Makedonije, Poljske, Estonije, LR Kitajske, Litve, Latvije, Romunije, Srbije, Slovaške in Slovenije.

Dvodnevna konferenca je bila razdeljena na pet tematskih sklopov, od tega so na štirih sodelovali predstavniki GIS. V prvem ponedeljkovem tematskem sklopu Gojenje gozda je predavala prof. dr. Hojka Kraigher, v sklopu Gozdna ekologija in varovanje okolja v luči podnebnih sprememb pa dr. Jožice Gričar, konference se je udeležil tudi prof. dr. Tom Levanič.

Naslednji dan sta doc. dr. Primož Simončič in doc. dr. David Hladnik predstavila prezentacijo Monitoring gozdnih ekosistemov v sklopu Spremljanje in ocena stanja gozdov. Četrti sklop Gozdna bioekonomija je skupaj s kitajskim kolegom Xu Junmingom moderirala dr. Nike Krajnc, ki je pripravila tudi predavanje na to temo.

Z Biotehniške fakultete so se konference udeležili dekan prof. dr. Miha Humar, prof. dr. Janez Krč, prof. dr. Primož Oven in dr. David Hladnik. Z Veleposlaništva Republike Slovenije na Kitajskem sta slovensko delegacijo pozdravila njegova ekscelenca Janez Premože in ekonomski svetovalec Miloš Prislan. Slovenijo sta zastopala tudi Leon Megušar in Janez Zafran z MKGP ter Jernej Stritih s Stritih svetovanja z trajnostni razvoj d.o.o. in Tamara Zalar s podjetja Tajfun Planina d.o.o.. Po konferenci je del slovenske delegacije obiskal še gozdarski sejem v provinci Zhejiang, ki se je razprostiral kar na 85.000 kvadratnih metrih.
L. D.