Gozdarski inštitut Slovenije je v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije v petek, 25. septembra 2020, v gozdu v bližini Brežic organiziral simulacijsko vajo na terenu. Simulacijska vaja je bila izvedena kot del projekta CRP V4-1823 »Razvoj organizacijske in tehnične podpore za učinkovito ukrepanje ob izbruhih gozdu škodljivih organizmov«. V simulaciji smo želeli predstaviti, na kakšen način poteka odziv v primeru najdbe še posebej nevarnih gozdu škodljivih organizmov, ki so v EU opredeljeni kot karantenski škodljivi organizmi. Ti organizmi bi namreč lahko prinesli velike ekonomske in ekološke posledice za celoten evropski prostor. EU si zato prizadeva na različne načine preprečiti vnos teh škodljivcev na območje EU, ob morebitnem vnosu pa hitro in odločno ukrepati.

 
Slika 1: Simulacijska vaja na terenu (foto: S. Zidar)

Za primer simulirane najdbe smo si zamislili najdbo hrošča jesenovega krasnik (Agrilus planipennis), ki izvira iz Azije in v Evropi lahko povzroči hitro sušenje jesenov. V primeru najdbe tega hrošča je potreben hiter in učinkovit odziv. Za zaustavitev njegovega širjenja oziroma za njegovo izkoreninjenje je potreben posek vseh gostiteljskih dreves v radiju 100 m in spremljanje vseh gostiteljskih dreves na širšem območju. Na simulacijski vaji smo prikazali odziv na primeru enega drevesa: posek in pregled fitosanitarnega preglednika.


Slika 2: Simulacijska vaja na terenu (foto: S. Zidar)

Simulacijska vaja je pomenila le hipotetično odzivanje na najdbo karantenskega škodljivca, ki jo določa Evropska zakonodaja. Izvedba hitrega odzivanja pa v praksi poraja vrsto vprašanj, s katerimi smo se seznanili tekom simulacije. Pomemben del delavnice je bila izmenjava mnenj o izzivih in možnih rešitvah, da bomo pred nevarnimi organizmi tudi v prihodnje skupaj uspešno varovali naše gozdove.


Slika 3: Simulacijska vaja na terenu (foto: S. Zidar)

Delavnice so se udeležili predstavniki GIS, ZGS, UVHVVR, Gozdarske inšpekcije, SiDG ter maskota Mednarodnega leta zdravja rastlin »Beastie the Bug«.


Slika 4: Simulacijska vaja na terenu (foto: S. Zidar)

Več o simulaciji na: ukrepanje.splet.arnes.si/2020/10/02/simulacijska-vaja-za-primer-najdbe-karantenskega-skodljivca-jesenovega-krasnika/


Slika 5: Udeleženci dogodka (foto: S. Zidar)

Zapisala: Simon Zidar in Barbara Piškur