V sredo, 25. 10. 2023, je potekala terenska delavnica z obiskom gozdnih drevesnic in drugih potencialnih kapacitet za proizvodnjo sadik gozdnega drevja v severovzhodni Sloveniji. Delavnico in terenski obisk, ki sta potekala v okviru projekta CRP Poslovne priložnosti v gozdnem semenarstvu in drevesničarstvu, je organiziral Oddelek Gozdarskega inštituta Slovenije za gozdno fiziologijo in genetika.

Na obisku in terenski delavnici so se zbrali predstavniki Gozdarskega inštituta Slovenije, Zavoda za gozdove Slovenije, predstavniki iz panoge gozdnega semenarstva, drevesničarstva in hortikulture, ter predstavniki razvojnih, izobraževalnih in znanstvenih ustanov in podjetij. Udeleženci so si ogledali proizvodne zmogljivosti podjetja Cornus ter gozdni drevesnici podjetij Gozdarstvo Turnišče in BLS GOZD v Ižakovcih in Mali Polani.

Na terenski delavnici so potekale razprave na temo aktualnih izzivov v sektorju gozdnega semenarstva in drevesničarstva ter o raziskovalnih in poslovnih priložnostih na tem področju. Ob koncu so se udeleženci strinjali, da bodo s tovrstnim povezovanjem nadaljevali tudi v prihodnje.

Besedilo: Boris Rantaša