V četrtek, 30 maja 2013, je v Veliki dvorani Gozdarskega inštituta Slovenije potekalo znanstveno srečanje Gozd in les: Certificiranju v gozdarstvu in lesarstvu. Enodnevnega znanstvenega srečanja s skupnim naslovom GOZD in LES se je udeležilo preko 70 raziskovalcev in strokovnjakov s področja gozdarstva, lesarstva in papirništva. Srečanje sta skupaj organizirala Oddelek za lesarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Gozdarski inštitut Slovenije, sodeloval pa je tudi Oddelek za gozdarstvo in obnovljive vire Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Zbrane je v otvoritvenem govoru nagovoril tudi minister za kmetijstvo in okolje mag. Dejan Židan.

Udeležence srečanje so naprej pozdravili direktor GIS dr. Primož Simončič, dekan BF prof. dr. Igor Potočnik, v imenu Slovenske akademije znanosti in umetnosti akademik prof. dr. Mitja Zupančič. Otvoritev srečanja je v slavnostnem nagovoru opravil Minister za kmetijstvo in okolje mag. Dejan Židan ter poudaril, da so časi polni izzivov tudi za gozdarstvo, lesarstvo in papirništvo ter raziskovalce oziroma strokovnjake s tega področja.

Sledila so uvodna, vabljena predavanja, ki so bila usmerjena v znanstvene osnove Certificiranja v gozdarstvu in lesarstvu. S predavanjem »Certification of forest reproductive material supports sustainable forestry and wood certification« je pričela vabljena raziskovalka in strokovnjakinja iz Nemčije dr. Monika Konnert. S predavanjem »Genetska variabilnost divje češnje (Prunus avium L.) v Sloveniji« je nadaljeval mag. Kristjan Jarni. Sledilo je predavanje dr. Simona Poljanška z naslovom »Identifikacija klimatskih ekstremov s pomočjo proksijev drevesnih branik«, nato predavanje dr. Andreje Kutnar, ki ga je predstavil prof. dr. Miha Humar, z naslovom »Ogljični odtis primarnih lesnih proizvodov«. Uvodni del je zaključil Peter Bele s predavanjem »Sledenje lesa v praksi«. Sledilo je plenarna predstavitev plakatov s širokim naborom tematik, ki so jih predstavili predvsem mlajši raziskovalci v svojih doktorskih in podoktorskih znanstveno-raziskovalnih projektih.

Po končani predstavitvi plakatov je bila okrogla miza na temo: Problematika znanstvenega publiciranja na področju gozdarstva, lesarstva in papirništva ter otvoritev razstave Acta Silvae et Ligni100.

Gozdarski inštitut Slovenije