Mikroskopirnica GIS

Oddelek za gozdno fiziologijo in genetiko
Vodja oddelka: prof. dr. Hojka Kraigher
Odgovorna oseba: Melita Hrenko
Tel.: +386 1 200 78 00, Fax.: +386 1 257 35 89

Uporabniki

  • člani in sodelavci programske skupine Gozdna biologija, ekologija in tehnologija
  • dodiplomski in podiplomski študenti v okviru sodelovanja na različnih projektih GIS
  • zunanji uporabniki, npr. člani programskih skupin Les in lignocelulozni kompoziti,  Aplikativna botanika, genetika in ekologija idr.

Organizacija

  • MKR1: Priprava  vzorcev, digitalizacija posnetkov korenin, stereomikroskopija in mikroskopija v belem polju, polarizirani svetlobi , z nomarskim interferenčnim kontrastom in epifluorescenco ter analize slike
  • MKR2: Fluorescenčna mikroskopija in mikroskopija s sistemom za mikrodisekcijo

Raziskovalna oprema

  • dva sistema mikroskopov Olympus: stereomikroskop SZH in SZX12; mikroskop BH2 in BX51 (NIC, PhC, BF, EpiF) s pripadajočo programsko opremo za analizo slike
  • optični čitalec (Epson Perfection V700 Photo) in programska oprema za analize korenin WinRhizo in WinRhizoTronMF
  • digestorij
  • sistem s siti za čiščenje korenin

v zbiranju finančnih sredstev za nabavo:

  • Fluorescenčni mikroskop
  • Mikroskop s sistemom za mikrodisekcijo
  • Lupa in mikroskop s podpornim sistemom
  • Mikrotom s podpornim sistemom

Raziskovalna področja

  • ohranitvena biologija in biotska pestrost mikoriznih gliv
  • identifikacija tipov ektomikorize
  • raziskave koreninskih simbioz
  • identifkacija in taksonomija mikoriznih in saprotrofnih gliv
  • ugotavljanje dinamike in stopnje lignifikacije celičnih sten s pomočjo fluorescenčne mikroskopije
  • preučevanje okoljskih vplivov na formiranje drevesnih branik s pomočjo numerične analize slike na mikroskopskem nivoju

Analize

  • ločevanje in priprave talnih vzorcev za analize
  • priprava poltrajnih in trajnih mikroskopskih preparatov (anatomske in morfološke strukture gliv, mikoriznih in drugih koreninskih simbiontov in drobnih korenin)
  • priprava preparatov za rutinsko identifikacijo, analizo in dokumentacijo
  • opisi in identifikacije na osnovi morfoloških in anatomskih znakov, fizioloških barvanj in epifluorescence
  • analiza drobnih korenin (morfologija, merjenja  velikosti, …)
  • priprava vzorcev za molekularne, izotopske in druge analize
  • anatomska zgradba drevesnih tkiv (les, kambij, skorja itd.) v različnih ravninah in z uporabo različnih mikroskopskih tehnik (temno, svetlo polje, polarizacija, Nomarsky,…)

Sodelovanje in članstva

  • COST akcije: COST FP 0803 – Belowground carbon turnover in European forests; COST FP 0903 –  Climate Change and Forest Mitigation and Adaptation in a Polluted Environment; COST FP 0905 – Biosafety of forest transgenic trees: improving the scientific basis for safe tree development and implementation of EU policy directives; COST ES 1101 – Harmonizing global biodiversity modelling.
  • Carl Zeiss Center Celica d.o.o.
  • Skupina za aplikativno botaniko in ekofiziologijo, Odd. za Agronomijo, BF Uni. Lj
  • Ludwig-Maximilians-Universität (LMU), München
  • Mednarodna združenja: ECCF – European Council for Conservation of Fungi; BMS – British Mycological Society; EMA – European Mycologial Association; FESPB – Federation of European Societies for Plant Biology; ISCF – Intn. Society for Conservation of Fungi; IAWA – Intn. Association of Wood Anatomists
Nazaj

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Gozdarski inštitut Slovenije