Rekonstrukcija infrastrukture za raziskovanje vpliva biotskih dejavnikov na zdravje gozdov

Paket 17 (ARRS)

Zaščitna mikrobiološka komora, Euroclone

Delo z biološkimi vzorci (glive)

Zaščitna PCR komora, VWR

Komora za pripravo mešanic PCR

Stereomikroskop, Olympus

Raziskovalni stereomikroskop s povečavo do 115×

Mešalni mlin, Kinematica AG

Mletje in homogenizacija vzorcev (do 250 ml volumna)

Hladilne omare, Alpfrigo

Shranjevanje referenčnih izolatov in bioloških vzorcev

Gibljiva odsesovalna roka, Alsident System A/S

Omogoča delo s hlapnimi kemikalijami in prašnimi delci

Zamrzovalni sistem za mikrotom, Physitemp Instruments, LLC

Izdelava mikroskopskih preparatov iz svežih vzorcev

Zaradi specifike dela v Laboratoriju za varstvo gozdov (laboratorij je namreč uradni laboratorij, ki izvaja diagnostiko vzorcev s sumom na karantenske organizme) je dostop do opreme urejen s Poslovnikom kakovosti. Zunanjim izvajalcem je oprema na razpolago, vendar po predhodnem dogovoru z vodjo oddelka za varstvo gozdov. Zaradi karantenskega značaja laboratorija so analize izvedene v sodelovanju z operaterji, ki so pooblaščeni za uporabo opreme. Cena se oblikuje po ustreznem predhodnem dogovoru z uporabnikom opreme ali storitev glede na vsebino del, potrebno asistenco, porabo materialnih sredstev in dolžino uporabe.

Nazaj

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Gozdarski inštitut Slovenije