na glavno vsebino

Raziskave ekspresije genov v luči prilagajanja gozdnih ekosistemov na okoljske spremembe

(paket 13)

Appled Biosystems 7500 Real-Time PCR System je integriran in vsestranski sistem za detekcijo in kvantifikacijo tarčnih zaporedij nukleinskih kislin (DNK ali RNK) na osnovi reakcije pomnoževanja s polimerazo (PCR). Njegova uporabnost vključuje analize genske ekspresije in standardizirane protokole za zaznavo prisotnosti različnih organizmov. Omogoča analizo do 96 vzorcev hkrati.

Retsch Mixer Mill MM301 je naprava namenjena finemu drobljenju in homogenizaciji najrazličnejših materialov, ki vključujejo vse tipe rastlinskega materiala, minerale, kosti ipd. Omogoča ponovljivo in učinkovito drobljenje ob hkratnem mešanju in homogenizaciji vzorca. Uporaba specialnih nosilcev omogoča hkratno fizično disrupcijo bioloških vzorcev v procesu ekstrakcije DNK/RNK.

Centrifuga Eppendorf Centrifuge 5804R je namenjena ločevanju materialov z različnimi gostotami – sedimentacija pri visokih ekvivalentih težnostnega pospeška. Naprava je tudi termostatirana (-9°C do +40°C) kar omogoča obdelavo vzorcev in postopke, ki so občutljivi na temperaturne spremembe (npr. celične kulture).

Pipete Eppendorf Reference® Plus in Research® Plus so nepogrešljiv laboratorijski pripomoček za natančno in ponovljivo odmerjanje želenih volumnov tekočin. V našem laboratoriju uporabljamo pipete z nastavljivim volumnom Reference® Plus 0.5–10μl, 10–100μl, 50–200μl, 100–1000μl; Research® Plus 0.5–5ml, 8-kanalna 10–100μl.

Laminarna vertikalna komora Iskra PIO serija LFV9 zagotavlja varno delo operaterju in nudi čiste pogoje dela razreda 4 po ISO14644-1. Opremo uporabljamo za postopke in vzorce, kjer je nujna zaščita pred kontaminacijo iz zunanjosti (ekstrakcija DNK/RNK, priprava gojišč), sami vzorci pa ne predstavljajo grožnje za okolico.

Posode za shranjevanje tekočega dušika. Izolirane aluminijaste posode za shranjevanje tekočega Chart Ferox Euro-Cyl 230/4 in Statebourne Cryolab 25 in terenske transportne posode za tekoči dušik Air liquide Voyageur 2 in 5. Tekoči dušik je potreben za zamrzovalno drobljenje biološkega materiala, katerega ne moremo obdelati z drugimi postopki (npr. rastlinski material z visoko vsebnostjo smol), dolgotrajno shranjevanje bioloških vzorcev.

Proizvajalci: link1 link2 link3

Nazaj
SHIFT + A

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Gozdarski inštitut Slovenije